Štrúdlová müsli tyčinka litovelských školáků vyhrála soutěž

Využití originálního jablečného papíru a vložení taháku do obalu dopomohly trojici žáků 8. B třídy litovelské Základní školy Jungmannova 655 k vítězství v soutěži Fit s müsli.

1. místo tým Delta ze Základní školy Litovel, Jungmannova 655 – Kateřina Dospivová, Roman Nevrlý, Marek Solovský 

V klání, které nebylo jen o navržení příchutě zdravého mlsání, se tříčlenný tým utkal s dalšími více jak dvěma sty spolužáků z Olomouckého kraje. Kateřina Dospivová, Roman Nevrlý a Marek Solovský si ve čtvrtek 5. února při slavnostním vyhlašování výsledků převzali nejen šek na třicet tisíc korun, ale mohli se radovat také z toho, že se jejich nápad stal skutečným výrobkem. Jejich skořicovo-jablečnou tyčinku jim totiž v limitované edici vyrobila společnost ÚSOVSKO FOOD Klopina, která je známým producentem müsli tyčinek Fit a byla spoluorganizá­torem akce. Prodejní cena? 9 Kč za kus.

PROBOJOVAT SE DO LEDNOVÉHO FINÁLE NEBYLO JEN TAK

Během čtyřměsíčního zápolení museli žáci nejprve podstoupit vstupní test, udělat průzkum trhu, vypracovat obchodní model, vytvořit obal a zejména vymyslet složení müsli tyčinky tak, aby všechny její složky držely pohromadě, mohla konkurovat cenou a byla chutná. „Naší cílovou skupinou byly děti ze základních škol. Z průzkumu nám vyšlo, že nejlepší bude s příchutí štrúdlu," řekl Marek Solovský, člen vítězného litovelského týmu s názvem Delta. „To nám vyhovovalo, protože základem jsou obilniny a jablka, tedy tuzemské suroviny. Díky tomu jsme dospěli k prodejní ceně devět korun za kus, což je určitě konkurenceschopné. Náklady na výrobu by přitom byly pět korun," vypočítala jeho spolužačka Kateřina Dospivová.

TAHÁK MÍSTO TETOVAČEK

Nápad s tahákem se odrazil od toho, že laskomina byla určená právě pro děti školního věku.„V mnohých produktech jsou samolepky, nebo tetovačky. Naším malým bonusem se stal tahák do matematiky, češtiny, fyziky i jiných předmětů," dodal Roman Nevrlý, který družstvo založil. Při předávání cen se u vítězů projevily i další přednosti, kterými oslnili nejen porotu. Část programu sami vtipně moderovali. Zároveň poděkovali vedení školy a zvláště pak svojí paní učitelce Lence Sedlářové, která jim pomáhala. „To ona nám řekla, jak se dříve skladovaly některé plodiny. Nápad s výrobou a použitím jablečného papíru byl její," neskrýval Marek Solovský s tím, že pedagožka pak sama namletou jablečnou hmotu, která se stala součástí návrhu tyčinky, sušila v troubě.

LIMITOVANÁ EDICE PŘESNĚ PODLE VÍTĚZŮ

Tým Delta byl navíc jediným, který při finálové prezentaci dal porotě ochutnat svůj produkt. Vyrobili ho sami včetně obalu a vložených taháků. Jejich štrúdlovou tyčinku nakonec ochutnali i ostatní soutěžící. Na předávání cen přivezli zástupci ÚSOVSKO FOOD limitovanou edici tyčinek vyrobených v závodě přesně podle receptury týmu Delta, zabalené byly v navrženém obalu i s tahákem. Litovelští osmáci tak zvítězili na plné čáře. Medaile brala i Olomouc a Hranice. Z více jak dvou stovek soutěžící ovšem zabodovali i další čtyři finalisti. Na druhém místě skončil tým Maluha z olomoucké Fakultní základní školy Milady Horákové tvořený Hanou Maňkovou, Markétou Milovovou a Lucií Švrdíkovou. Pomyslný bronz si odnesli Martin Bezděk, Jan Kaňa a Ondřej Vlasák neboli Struhláci ze Základní a mateřské školy Hranice, Struhlovsko. Čtvrtá pozice patřila týmu KaKuKa, tedy Karolíně Fialové, Kateřině Jančíkové a Jakubovi Procházkovi ze Základní a mateřské školy Horní Moštěnice. Pátou příčku si zasloužilo družstvo Fruitgirls ze základní školy Masarykova v Nezamyslicích, jmenovitě Adéla Koutská, Nikola Kuchařová a Anna Wagnerová.

INSPIROVAT KE STUDIU POTRAVINÁŘSTVÍ

Cílem soutěže, kterou se společností ÚSOVSKO FOOD pořádaly také zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace a Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, bylo inspirovat žáky ke studiu potravinářských a zemědělských oborů